Babka jogurtowa łyżką mieszana

Babka jogurtowa łyżką mieszana

Olka:

Przepisy, które tutaj zamieszczam, mają być szybkie, łatwe w wykonaniu i zdrowe. Taka jest moja babka jogurtowa. Dodatkowo pachnie i smakuje wyśmienicie, szybko zniknie z talerza 😉

Składniki:

ok. 2 szklanki mąki przennej

1 szklanka brązowego cukru

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szkórka otarta  z 1 cytryny/limonki

200 g jogurtu naturalnego

1/3 szklanki oleju

1 niepełna szklanka wody

1 jajko (nie jest konieczne)

sok z 1/2 cytryny

cukier waniliowy

Wszystkie składniki lądują w misce w kolejności wymienionej powyżej, mieszamy je łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki (wrocławskiej lub razowej), jeśli zbyt gęste, dolej wody.

Termoobieg, 180 stopni, ok. 1 godzina.

Mąka razowa, oraz cukier brązowy nadają babce ciemnego koloru. Jeśli chcesz ją „rozjaśnić”, użyj białeo cukru i mąki wrocławskiej.

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!