Placuszki jogurtowe

Placuszki jogurtowe

Ewka:

Przepis na te przepyszne i puszyste placki jogurtowe otrzymałam od mojej siostry. Od tego czasu często goszczą one na moim stole. Dominik je uwielbia Luzacki

Składniki:
• 250 g jogurtu naturalnego
• 2 jajka
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 170 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 120 g jagód lub malin, borówki amerykańskiej czy jeżyn (ok. 1 szklanki)

Przygotowanie:
Jogurt naturalny, jajka i cukier waniliowy należy wymieszać w misce za pomocą łyżki, rózgi lub miksera. Następnie należy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Dodać owoce. Na rozgrzaną patelnię nakładać jedną pełną łyżkę ciasta i smażyć  na małym  ogniu ok 2min, po czym przewrócić. Drugą stronę smażymy również ok 2min. Najlepiej smakują  z cukrem pudrem, syropem klonowym lub dżemem.

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!