Delikatny placek drożdżowy z wiśniami

Delikatny placek drożdżowy z wiśniami

Olka:

Ciasta drożdżowe nie należą do dietetycznych, ale cudownie przywołują smak i zapach z dzieciństwa! Moja serdeczna koleżanka Ula, która zawsze w weekend piecze coś pysznego, podrzuciła mi pyszny przepis na chałkę drożdżową. A ja, jak to ja, przerobiłam go troszkę i powstało to pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami. Samo ciasto jest rzeczywiście rozkosznie delikatne, miękkie, dość wilgotne i bardzo smaczne. A wiśnie dodają całości kwasowości, dzięki czemu placek idealnie pasuje do gorzkiej kawy! Do tego, jak zwykle w tej rubryce, wyrabia się je łyżką.

składniki:

200ml mleka

50g drożdży

50g cukru

500g mąki

szczypta soli

1 jajko

50g miękkiego masła

400g drylowanych wiśni

kruszonka:

pół kostki masła

1,5 szklanki maki

1 szkl. cukru

cukier waniliowy

Mleko lekko podgrzej, wkrusz do niego drożsże oraz masło i mieszaj aż się rozpuszczą. Do miski wsyp 400g mąki, cukier, szczyptę soli, jajko, zamieszaj. Wlej mleko z drożdżami i masłem, zamieszaj ciasto drewnianą łyżką. Będzie bardzo lepkie, nie nadaje się do wyrabiania w dłoniach. Gdy składniki dobrze się połączą, przykryj ciasto  ściereczką i odstaw na 40 minut.

W tym czasie wykonaj kruszonkę: wszystkie składniki przełóż do miski i wyrabiaj w dłoniach, krusząc ciasto, nie zlepiaj go w kulę.

Kiedy ciasto wyrośnie, dodaj resztę mąki i jeszcze raz wyrabiaj drewnianą łyżką. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wciąż będzie dość luźne), posyp lekko mąką by móc palcami uformować je na blaszce. Połóż na cieście wiśnie, posyp kruszonką.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.

 

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!