Pyszne małosłodkie brownie

Pyszne małosłodkie brownie

Olka:

Uwielbiam ciasta typu brownie i muddy w każdej postaci! Nie da się jednak ukryć, że to prawdziwe bomby kaloryczne! A do tego jeszcze bita śmietana! Dlatego postanowiłam pokombionować trochę i powstał przepis absolutnie mój, ze zredukowaną liczbą kalorii, z dodatkiem zdrowych produktów, absolutnie bez sypkiego cukru, by wyrzuty sumienia po zdjedzeniu nie zżerały 🙂 A do tego postarałam się, by przepis był prawie w całosci łyżką mieszany, żeby lepiej tu pasował 😉

składniki ciasta:

3 tabliczki gorzkiej czekolady

100g masła

pół szklanki suszonych śliwek lub powideł

pół szklanki daktyli

4 jajka

1 szklanka mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki kremu:

2 duże kubki jogurtu naturalnego

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka żelatyny

dodatkowo: truskawki, lub inne owoce do dekoracji

 

Czekoladę i masło rozpuść w garnku, nie gotuj. Śliwki i daktyle zblenduj na papkę, dodaj do garnka z czekoladą. Wbij żółtka, wymieszaj energicznie łyżką. Dodaj mąkę, proszek i sodę, wymieszaj,  dodaj ubite białka i znów delikatnie wymieszaj, przełóż na blaszkę. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Jogurt przełóz do miski, dodaj cukier waniliowy i przez chwilę ubijaj. Rozpuść zelatynę w gorącej wodzie (ok. 3 łyżki), odczekaj aż ostygnie i dodaj do jogurtu. Wymieszaj łyżką lub mikserem. Odłóż do lodówki do czasu aż ciasto ostygnie, następnie pokryj ciasto kremem i „wykończ” dzieło truskawkami 🙂

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!