Marchewkowe – najlepsze na świecie wg Ani

Marchewkowe – najlepsze na świecie wg Ani

Olka:

Różne ciasta marchewkowe robiłam do tej pory (bo są szybkie i zdrowe), jednak to bije wszystkie inne. Nadaje się na co dzień i od święta. Jest szybkie, łatwe, pełne smaku i witamin, do tego ładnie wygląda, więc można zjadać oczami. Poza tym, poza ubiciem jajek z cukrem i dosłownie błyskawicznym zmiksowaniem kremu, miesza się je łyżką, a takich przepisów w tej rubryce z założenia ma być najwięcej!

składniki ciasta:

2 całe jajka

150g cukru trzcinowego

150ml oleju

1 duża starkowana marchew/dwie małe

50g orzechów włoskich (posiekanych)

kilka krążków ananasa (świeżego lub w zalewie)

50g wiórków kokosowych

200g mąki

cukier waniliowy

1 łyżeczka sody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

składniki masy/polewy

150g kremowego serka lub twarożku (takiego naturalnego do kanapek, lub zwykłego kilkakrotnie zmielonego )

50g miękkiego masła

100g cukry trzcinowego

Zaczynam od ubicia jajek z cukrem, kiedy podwoją swoją objętość dodaję powoli olej. Dorzucam marchewkę, wiórki kokosowe, orzechy i drobno pokrojonego ananasa. Mieszam łyżką. Dodaję mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Mieszam jeszcze raz dokładnie łyżką. Przekładam ciasto na blaszkę (najlepiej okrągłą do tortów) i wstawiam na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C.

Kiedy ciasto się piecze, ubijam krem. Wystarczy połączyć jego składniki i ubić mikserem aż będzie jednolity i puszysty. W nieco bardziej kalorycznej wersji można użyć serka mascarpone.

Po ubieczeniu czekam chwilkę aż ciasto wystygnie, smaruję kremem i ozdabiam orzechami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!