Wiosenna sałatka z łososiem

Wiosenna sałatka z łososiem

Olka:

Kolejna propozycja połaczenia wędzonego łososia, awokado i gotowanych jajek. Pełna witamin, szybka w przygotowaniu sałatka. Idealna do winka z… teściową 🙂 Zupełnie bez podtekstu! Moja ją bardzo doceniła 🙂

składniki:

dwie duże garści świeżego szpinaku

roszponka- tyle samo co szpinaku

pół średniej wielkości ogórka pokrojonego w plasterki (ze skórką)

5 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w „ósemki”

„spaghetti” z połowy awokado (efekt spaghetti uzyskuję ścinając paski awokado obieraczką do warzyw)

50g wędzonego łososia

„spaghetti” z wędzonego sera (uzyskuję je tak samo jak w przypadku awokado)

dwie łyżki podprażonego łuskanego słonecznika lub pestek dyni

kiełki rzeżuchy/rzeżucha

sok z limonki lub cytryny

olej z orzeczów włoskich/oliwka z oliwek

ocet balsamiczny do ozdoby

świeżo zmielony kolorowy pieprz

sól

Wszystkie składniki układam warstwami kolejno na półmisku według powyższej kolejności, co dwie warstwy polewam łyżką oleju/oliwy, sokiem z limonki, oraz posypuję pieprzem i solą. Ostatnią warstwę (kiełki rzeżuchy) polewam octem balsamicznym.

Wyglada i smakuje jak kulinarne dzieło sztuki!

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!