Pyszna domowa pizza

Pyszna domowa pizza

Olka:

Tak jak obiecałam – dzisiaj pizza na cieście autorstwa Marcina z „Gotuj to sam !!!” To najlepsze ciasto na pizzę jakie kiedykolwiek robiłam, a pizzę robię dość często, więc wiem co piszę! Jest, tak jak wiele innych przepisów w tej rubryce, po części mieszane łyżką 🙂 Wyrabia się błyskawicznie, a w lodówce naprawdę ładnie rośnie (nie miałam wcześniej pojęcia, że to możliwe!)

Do tego udało mi się stworzyć doskonały szybki sos i dobrać proste składniki, które nadają jej smaku jak z najlepszej pizzerii. Pizza szybko zniknęła, więc nie udało mi sie zrobić lepszych zdjęć (podmienię kiedy ją zrobię następnym razem). 😉  Nie dodaję pieczarek, bo one nie bardzo pasują do sosu pomidorowego, a w tym przepisie sos odgrywa dużą rolę.

Przepis na ciasto do pizzy Marcina dostępny jest pod poniższym linkiem:

https://www.youtube.com/watch?v=iSKa1zCflAY&t=3s

Z takiego ciasta wychodzą idealne przekąski panini, które można podać z masłem czosnkowym jako przystawkę. Zarówno przepis na masło czosnkowe, jak i sposób przygotowania panini można znaleźć na kanale Marcina.

sos:

cały słoiczek koncentratu pomidorowego

1,5 szklanki wody

2 łyżeczki suszonej bazylii

2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

ok. 1/3 łyżeczki soli

łyżeczka cukru

1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu (jeżli robię pizzę dla dzieci, bo dla dorosłych można dodać go trochę więcej)

dodatki:

1 duża cebula pokrojona w cienkie plastry/piórka

plasterki kiełbasy lub plastry szynki pokrojone w cienkie paski

ok. 20 dag tartego sera mozarella (coraz częściej można go kupić w suchym kawałku, nie trzeba używać tego w zalewie), ewentualnie polecam ser salami

brokuły (opcjonalnie – to mój dodatek)

A tak wygląda przygotowanie pizzy:

Wyrośnięte ciasto (porcja jak na filmie) dzielę na dwie kule. Formuję z nich dwa duże i cienkie placki pizzy.

Składniki sosu mieszam, nie trzeba ich zagotowywać, lepszy jest zimny. Smaruję nim dokładnie placki.

Bezpośrednio na sos sypię tarkowany ser, zostawiając troche na posypanie wierzchu.

Układam cienkie krążki cebuli (ja jej wcześniej nie podsmażam, ale można też ją lekko zeszklić na patelni). Następnie rozkładam kiełbasę lub szynkę i posypuję resztą sera.

Ps. Uwielbiam też rukolę na pizzy, nie piecze sie długo, więc liście nie zdąża sie spalić, a nadadzą wyjątkowego smaku, polecam!

Piekarnik nagrzewam do 250 stopni, piekę pizzę ok. 10 minut.

Smacznego 🙂

ps. Na zdjęciu pizza przed upieczeniem – po upieczeniu zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam sfotografować!

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!