Zupa „półkrem” z cukini z krążkami cukinii w panierce

Zupa „półkrem” z cukini z krążkami cukinii w panierce

To moja wariacja na temat zupy cukiniowej. Z „wczorajszego rosołu” :), który można zastąpić świeżym bulionem.

Składniki:

3 litry bulionu

1 średniej wielkości cukinia

1/3 łodygi pora

2 średniej wielkości marchewki

2 duże ziemniaki

ok. szklanki bułki tartej

1 mały oscypek, lub inny słony ser wędzony

2 duże jajka

dodatkowo: olej, sól, pieprz, jogurt naturalny, pestki dyni, opcjonalnie sok z cytryny lub limonki

 

Zaczynam od obrania cukini. Przecinam ją w najgrubszej części i kroję kilka krążków o grubości 1 cm. Małym nożykiem lub łyżeczką wydrążam z krążków miąższ i pestki. Pozostałą cukinię również pozbawiam miąższu i pestek i kroję w kostkę. To samo robię z obraną marchewką i ziemniakami. Por kroję bardzo drobno. W garnku rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam kolejno wszystkie warzywa, zaczynając od pora, kostki cukinii wrzucam dopiero kiedy pozostałe warzywa się lekko przesmażą. Po ok. 5 minutach smażenia warzyw, zalewam je bulionem i przykrywam. Kiedy bulion zaczyna się gotować, zmniejszam ogień pod garnkiem do minimalnego poziomu i gotuję zupę pod przykryciem przez ok. 20-30 minut.

W tym czasie przygotowuję panierkę z bułki tartej i starkowanego oscypka, rozgrzewam olej na patelni i trzepaczką ubijam lekko jaja. Utrzepane jajka przyprawiam solą i pieprzem. Zanurzam w nich krążki cukinii, obtaczam je następnie w bułce z oscypkiem i smażę z każdej strony przez ok. 3 minuty.

Kiedy warzywa w zupie są już miekkie, zdejmuję ją z ognia, doprawiam do smaku solą i pieprzem i lekko miksuję blenderem, nie na gładki krem, lecz na „papkę z grudkami”. Pestki dyni wrzucam na rozgrzaną suchą patelnię by lekko się zarumieniły.

Podanie: Do miseczki wlewam zupę, dodaję łyżkę jogurtu, układam dwa krążki cukinii i pozypuję łyżką prażonych pestek dyni. Dla wyostrzenia smaku wyciskam na wierzch kilka kropel soku z cytryny lub limonki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!