Sałatka z cukinii z grillowanym serem Halloumi i dżemem figowym

Sałatka z cukinii z grillowanym serem Halloumi i dżemem figowym

To przepis mojej koleżanki, Uli:) Ula jest doskonałą Panią Domu, której udało sie przekonać swoich domowników do zdrowego jedzenia. Ula robi też przepyszne desery. Chyba dlatego ta sałatka jest taka pyszna: to połączenie wytrawnego smaku sera, cukinii i sosu ze słodyczą owoców i dżemu. To jedna z najpyszniejszych sałatek jakie jadłam! Nawet teraz ślinka mi cieknie 😉

składniki (ilość wedle uznania):

cukinia

rukola

orzechy włoskie

gruszka

winogrona

sos: miód, musztarda, oliwa, olej lniany, sok z cytryny, czosnek (najlepiej wcześniej upieczony w folii aluminiowej – wtedy nie popzostawia nieprzyjemnego zapachu), sól, suszona pietruszka

Celowo nie podaję proporcji, bo w tej sałatce wszystko jest pyszne, każdy może zwiększyć ilośc tego składnika, który najbardziej lubi. Cukinii nie obieram ze skórki, natomiast do pokrojenia jej w cieniutkie długie paski używam obieraczki do warzyw. Winogrona przekrajam jedynie na pół, gruszkę kroję w kostkę. Rukoli najlepiej nie kroić nożem, lecz porwać ją w dłoniach. Wszystkie składniki sałatki wrzucam do miski.

W zakręconym szczelnie słoiczku mieszam wszystkie składniki sosu i polewam nim sałatkę. Nastepnie lekko ją mieszam i odstawiam na 5 minut by smaki się „przegryzły”. Ser smażę na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy.

Sałatkę podaję jak na zdjęciu, z dżemem figowym. Na końcy skrapiam ją lekko sokiem z limonki.

Ser Halloumi i dżem figowy można kupić w Biedronce, lub w Lidlu, ale jestem pewna, że również w innych dobrych supermarketach 😉 Jeśli nie mamy tego typu sera, na pewno będzie pasować inny ser owczy, lub wędzona mozarella. Choć to już nie to samo 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!