Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami

Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami

To ciasto to „uszlachetniona” wersja mojego ulubionego ciasta czekoladowego łyżką mieszanego. Moja siostra zauważyła niedawno, że doskonałym dodatkiem do niego jest serek mascarpone i tak powstał ten przepis:)

składniki ciasta:

1.5 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1/3 szklanki ciemnego kakao w proszku

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

szczypta soli

1/3 szklanki oleju

1/5 szklanki octu jabłkowego lub soku z cytryny

szklanka wody

dodatkowo: 150g serka mascarpone, dowolne owoce (truskawki, borówki, maliny)

Składniki ciasta mieszamy łyżką, przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 30-45 minut na termoobiegu.

Po przestudzeniu upieczonego ciasta, smarujemy je serkiem prosto z opakowania (bez ubijania!) i ozdabiamy owocami.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!