Domowe hamburgery

Domowe hamburgery

Hamburger nie musi być wcale fast-foodem! 🙂 Może być pełnowartościowym posiłkiem, o ile sami go przygotujemy. To wspaniała propozycja na dziecięce przyjęcia, ale również sposób by zachwycić dorosłych gości na imprezie 😉

Moje domowe hamburgery robię na bazie bułeczek z przepisu na panini. To bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe znajduje wiele zastosowań w mojej kuchni.

Sam kotlet można przygotować tradycyjnie z mięsa wołowego, ale również z wieprzowej łopatki, lub w wersji light i fit – czyli ze zmielonegoi indyka. Ja właśnie taką wersję tutaj wrzucam. Warto pamiętać, że mięso wieprzowe i wołowe zawiera wiecej tłuszczu, więc nie jest tak suche jak to z indyka, dlatego do kotletów wołowych i wieprzowych nie trzeba dodawać jajka.

składniki do ciasta na bułki:

ok. 2 szklanki mąki pszennej, lub razowej (wersja fit)

1 – 1,5 szklanki ciepłej wody

2 dag drożdży

szczypta soli

łyżeczka cukru

ok. 2 łyżki oliwy

1 łyżka sezamu

odrobina mleka

Mąkę i sól wsypujemy do miski, do szklanki z wodą wkruszamy drożdże i dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Wlewamy powoli mieszankę do miski z mąką energicznie mieszając całość. Na końcu wlewamy oliwę, chwilę mieszamy łyżką, gdy ciasto jest już dość uformowane, odkładamy łyżkę i zaczynamy wyrabianie ręczne. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei do rąk, dosypujemy mąkę. Wyrabianie tego ciasta nie wymaga dużo czasu, mnie zajmuje to ok. 2 minut. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i wkładamy na ok. godzinę do lodówki (!!!) do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy bułeczki (z tej ilości wyjdzie około ośmiu), smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy sezamem (należy sezam lekko docisnąć do bułek). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 10 minut aż bułeczki się zarumienią.

Kotlety:

pól kg zmielonego mięsa indyka

1 jajko

łyżeczka majonezu

łyżeczka musztardy

mieszanka suszonych ziół (bazylia, oregano, tymianek)

1 przeszklona na oleju posiekana cebula

łyżka mąki

sól, pieprz

Składniki dokładnie mieszamy i formujemy płaskie kotlety, które najlepiej zmażyć na patelni grillowej z obu stron przez kilka minut.

Pozostałe składniki:

musztarda, keczup (najlepiej dyniowy 😉http://oktorejkawa.simplesite.com/434220991/5093061/posting/keczup-z-cukinii ), sałata masłowa, pomidor, ogórek, jogurt grecki

Przygotowanie hamburgerów:

Ciepłe bułczki przekrajamy w pół. Dół smarujemy musztardą, górę jogurtem. Najpierw układamy liść sałaty, potem kotlet, kotlet smarujemy odrobiną musztardy, przykrywamy plasterkiem pomidora i ogórka. na wierzch polewamy keczupem. Hamburger gotowy 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!