Ciasteczka czekoladowe dla łasuchów

Ciasteczka czekoladowe dla łasuchów

Ten przepis powstał bardzo spontanicznie. Wrzuciłam do miski kilka składników, które akurat miałam w kuchni i powstały obłędnie smaczne ciasteczka czekoladowe. Wykrawam dość małe kółka, bo dzieci zjadają je garściami! Takie są smaczne 🙂

składniki:

pół szklanki mąki kukurydzianej

pół szklanki mąki pełnoziarnistej

szklanka mąki pszennej

pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)

cukier waniliowy

dwa jajka

3/4 kostki masła

2-3 łyżki ciemnego kakao

tabliczka pokruszonej czekolady (ja dodaję deserową)

dwie łyżki syropu z agawy lub miodu

Z podanych składników wyrabiam ciasto, formuję kulę i wkładam na pół godziny do lodówki.  Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na duży placek o grubości 5 mm i wykrawam małe kółeczka. Piekę je na papierze do piecznia w 180 stopniach przez około 10 minut. Przechowyję w glinianym garnuszku w pokrywką. Wspaniale komponują się z zimnym mlekiem 🙂

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!