Pikantna zupa dyniowa

Pikantna zupa dyniowa

Jesień nie byłaby jesienią, gdyby nie królowa jesieni, czyli DYNIA 😃.

Poniżej mój najprostszy przepis na zupę z dyni. Zupa jest pikantna, pełna smaku, niezwykle zdrowa!

Może z powodzeniem zastąpić poniedziałkową pomidorową, bo robię ją na wywarze drobiowo- warzywnym, czyli na rosole😃.

 

Skladniki:

korpus drobiowy (indyk/kurczak)

pół średniej wielkości selera

1 duży korzeń pietruszki

2 duże marchewki

por

4 ziarenka ziela angielskiego

2 listki laurowe

łyżka pieprzu w ziarnach

łyżka soli

 

2 duże cebule

ok. 1,5 kg  pokrojonej dyni

4 suszone papryczki chilli

3 łyżki oliwy z oliwek

łyżka masła

pestki dyni

 

Na początku gotuję wywar: korpus, marchew, por, seler, pietruszkę,  ziele, liście laurowe, pieprz i sól zalewam ok. 2 litrami wody i gotuję na małym ogniu przez około 2 godziny.

W tym czasie przygotowuję dynię: obieram ją dobrą obieraczką do warzyw, kroję na cztery części, ostrym dużym nożem wykrawam miąższ i pestki, na koniec „czyszczę” gałkownicą do lodów. Kroję dynie w dość duże kostki.

W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję masło. Gdy tylko się rozpuści, dodaję posiekaną cebulkę i drobno pokrojone papryczki chilli (usuwam z nich pestki, bo zupa byłaby z nimi zbyt pikantna). Następnie dodaję dynie i mieszając smażę przez ok. 10 minut. Po tym czasie wlewam odcedzony wywar – tyle żeby przykrył nieznacznie warzywa. Gotuję ok. 30 minut, następnie blenduję zupę na krem. Podaję z uprażonymi pestkami dyni, można też do miski z zupą dodać odrobinę śmietanki.

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!