Tradycyjna szarlotka z babcinej kuchni

Tradycyjna szarlotka z babcinej kuchni

Ten przepis znalazłam w starej książce kucharskiej mojej mamy. To bardzo tradycyjny przepis na półkruche ciasto z jabłkami. Dodałam oczywiście swoje akcenty, ale zarówno wygląd, jak i smak ciasta pozostaje jak u mamy, a nawet jak u babci 🙂

Skladniki ciasta półkruchego:

500 g mąki

100 g masła

200 g cukru pudru

2 jaja

120 g śmietany

łyżeczka sody

 

Dodatkowo:

konfitura z jabłek (najlepiej domowej roboty)

2-3 duże gruszki

sok z połowy cytryny

pół szklanki cukru pudru (na lukier)

2 łyżki mleka

 

Przygotowanie:

Skladniki ciasta ugniatamy na ciasto, formujemy dwie równe kule i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Następnie należy rozwałkować jedną część ciasta, rozłożyć na blaszce i lekko podpiec w piekarniku (ok 10 minut). Na podpieczony spód wykładamy konfiturę z jabłek i pokrojone w kostki gruszki. Przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta.  Pieczemy ok.40 minut w temperaturze 180 stopni.

Cukier puder, sok z cytryny i mleko mieszamy w miseczce i tak przygotowanym lukrem polewamy placek.

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!