Pyszne domowe pączki z marmoladą i „perły twarogowe”

Pyszne domowe pączki z marmoladą i „perły twarogowe”

Pączki na tłusty czwartek robię od kilku lat, czyli od momentu kiedy pierwszy raz mi WYSZŁY! Teraz uznaję robienie pączków za dość łatwe zadanie, choć w praktyce do łatwych to nie należy. Mam jednak swój sprawdzony przepis na pączki, które zawsze się udają, a na świeżo wprost rozpływają się w ustach!

A więc do dzieła!

składniki na ciasto (na pączki i perły razem):

1 kg mąki

6 łyżek cukru (pączki nie lubią cukru w cieście)

10 dag świeżych drożdży

2 szklanki mleka

szczypta soli

2 szklanki mąki

8 żółtek

kieliszek rumu

100g masła

200g twarożku

 

Poza tym:

dżem/ konfitura owocowa

4 kostki smalcu (250g)

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli. W osobnej misce wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drozdże i zasypujemy łyżką cukru i łyżką mąki. Mieszamy i wstawiamy miskę z zaczynem do miskI z gorącą wodą. W tym czasie ucieramu żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę „do białosci” . Po 15 minutach zaczyn mocno „buzuje”. Wlewamy żółtka i zaczyn do mąki i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia sie składników. Następnie dzielimy ciasto na 2 części. Do obu dodajemy roztopione masło i rum, a do jednej również twarożek. Wyrabiamy jednolite ciasta i odstawiamy na 1-1,5 h. Następnie rozkładamy ciasto na stolnicy, spłaszczamy niedbale dłońmi.

Następnie tworzymy takie pączki na jakie mamy ochotę 🙂 z lukrem, z cukrem pudrem, z czekoladą, z nadzieniem i bez. Smażymy oczywiście najlepiej na smalcu.

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!