Makaron w oliwie, pomidorkach i bazylii, zatopiony w mozarelli

Makaron w oliwie, pomidorkach i bazylii, zatopiony w mozarelli

Kolejny błyskawiczny przepis na pyszne spaghetti – to akurat wersja dla moich dzieci. Zdrowe i smaczne, do tego bardzo szybkie danie 🙂 Oczywiscie mazarellę można zastąpić parmezanem, ale moje dzieci wolą łagodniejszy smak.

Składniki (na cztery dziecięce porcje):

pół opakowania makaronu spaghetti

200g pomidorków koktajlowych

3 pałki lub udka z kurczaka (nie dodaję filetów, bo są zbyt suche po przygotowaniu)

2 ząbki czosnku

łyżka bazylii (najlepiej świeżej, ale może być też suszona)

3 łyżki oliwy

125 g sera mozarella w zalewie

Na rozgrzaną oliwę wrzucam czosnek i pokrojone drobno pomidorki. Pomidorki szybko puszczają sok, dlatego od razu tworzy się sos. Nie trzeba więc przesadzać z iloscią oliwy. Smażę pomidorki i czosnek tylko chwilkę (1-2 minutki). Na osobnej patelni smażę mięso oddzielone od kości, pokrojone w małe kawałki. Kiedy się zarumieni, duszę je jeszcze ok. 10 minut. Wrzucam usmażone mięso na patelnię  z pomidorkami i czosnkiem i dopiero teraz całość doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Dodaję ugotowany na półmiękko makaron (musi być sprężysty, więc nie można go przegotować), podgrzewam chwilkę żeby wszystko było gorące, zdejmuję z ognia i wrzucam p0krojoną na kawałki i odsączoną z zalewy mozarellę. Mieszam energicznie aż mozarella sie rozpuści w makaronie. Danie jest gotowe. Gwarantuję, że szybko zniknie z dziecięcych talerzy! 😉

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!