Babka cytrusowo-kokosowa

Babka cytrusowo-kokosowa

To kolejna babka z serii „łyżką mieszane”. Jest bardzo prosta i błyskawiczna w przygotowaniu, a ta wersja jest w dodatku lekka i zdrowa (poza cukrem, naturalnie ;-)) i bez jajek! Jest miękka, wilgotna, puszysta i wyjątkowo smaczna 🙂

składniki:

1,5 szklanki mąki` pszennej

0,5 szklanki mąki kokosowej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

3/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 szklanka wody

1/3 szklanki mleczka kokosowego

sok i starta skórka z połowy małej cytryny

sok i starta skórka z połowy limonki

Wszystkie składniki  (kolejno najlpierw suche, potem mokre) należy wrzucić do miski i wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu przez około 40 minut aż babka się zarumieni.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Zamknij

O której kawa?!